Odla risp från sådd till skörd

Risp (lat. Limonium sinuatum) är den ultimata sommarblomman att odla för den som både vill ha en trotjänare i rabatten, i den färska buketten men främst till torkade buketter och arrangemang. Risp kommer i en mängd olika färger. Plantan bildar först en bladrosett som sedan skjuter upp tjocka stadiga stjälkar som blommar med kluster av små små söta blommor. 

Odla risp från frö

Risp är lättodlad! Vi brukar bredså risp i mars-april i tomatask med lock. Fröna är ljusgroende och ska endast pressas lätt mot jordytan. Fröna gror i rumstemperatur. Efter uppkomst placeras sådden så ljust och svalt som möjligt. När plantorna är stora nog att hantera skolas de om i större krukor. Risp räknas som en härdig annuell och kan planteras ut 4-6 veckor innan sista frosten. De tar inte skada av en och annan frostnatt utan trivs med att stå kallt i början av säsongen.  

Risp är cut-and-come-again vilket innebär att ju mer man skördar desto mer blommor producerar plantan.

Torka risp

Risp är ultimat att använda som eternell! Blommorna skördas när de precis börjat slå ut. De fortsätter nämligen öppna sig efter skörd. Risp hängs upp och ner i ett mörkt och torrt utrymme och är helt torkade efter ungefär en vecka. Blommornas behåller färgen i flera år om de inte står i direkt solljus.

Se alla våra sorters risp här